Paprykarz ziemniaczany - smaczny przepis kuchni węgierskiej

2021-03-29
Paprykarz ziemniaczany
Autor: Shutterstock Paprykarz ziemniaczany to prosta, ale bardzo smaczna potrawa.
łatwy
40 min
4

Paprykarz ziemniaczany to danie rodem z kuchni węgierskiej. Jest proste, minimalistyczne i pyszne. Może stanowić samodzielnie danie, ale znakomicie pasuje także do pieczonych mięs.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g topionego masła
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1,5 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • szczypta papryki mielonej ostrej
  • 0,5 szklanki kwaśniej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć pokroić w kostkę, usunąć gniazda nasienne. paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
  • Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumieniać na maśle, po chwili dodać czosnek, kminek i mieloną paprykę i majeranek. Wlać bulion, zagotować i gotować kilka minut.
  • Ziemniaki, pomidory i paprykę włożyć do gotującego się wywaru, dopełnić wodą, aby były nią zakryte, posolić i gotować na małym ogniu ok 30 min.
  • Przed podaniem dodać do potrawy kwaśniej śmietany i wymieszać.