Papryka w cieście - jak zrobić?

Papryka w cieście - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Papryka w cieście - pomysł na chrupiące danie.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Połączenie papryki i wędzonego sera zapieczone w cieście? Wspaniały pomysł na chrupiącą przekąskę. Sprawdź, jak ją zrobić.

Składniki

  • 8 strąków papryki

  • 20 dag wędzonego sera

  • pieprz

  • sól

  • 2 szklanki oleju do smażenia

  • 10-12 łyżeczek keczupu

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 15 dag mąki

  • 3/4 szklanki jasnego piwa

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, sól, olej i piwo. Wymieszać składniki na gładkie ciasto.

  • Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem.

  • Papryki umyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Przelać na sitku, osolonym wrzątkiem, żeby zwiotczały.

  • Odsączyć, posypać w środku pieprzem i solą.

  • Ser pokroić w cienkie, wąskie plasterki. W każdą połówkę papryki włożyć kawałek sera, strąki zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami.

  • Maczać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu.

  • Na koniec przygotowujemy sos: obieramy czosnek, drobno siekamy i mieszamy z keczupem. Podajemy osobno do polewania papryk.

  • Danie możemy podawać z zimnym piwem lub lekkim, białym winem.

Ocena: 0