Papryka nadziewana kuskusem: przepis nie tylko dla wegetarian!

2021-03-29
kuchnia-wegetarianska-jak-zrobic-papryke-nadziewana-kuskusem.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Paprykę można faszerować nie tylko mięsem, z nadzieniem z kaszy kuskus jest równie smakowita
łatwy
45 min
4

Papryki faszerowane kuskusem, pomidorami, cebulą to bilet na kulinarną podróż do Maroka. Dodaj trochę anyżku. Zapiecz danie w żaroodpornym naczyniu. Smaki i aromaty przenikną się, potrawa będzie esencjonalna.

SKŁADNIKI

  • 4 duże papryki
  • 200 g kuskusu
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 300 g dużych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odetnij wierzch z papryki. Strąki oczyść z pestek i umyj.
  • Kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dopraw go zmielonym anyżkiem gwiazdkowym.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Usuń twarde części, miąższ pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę również obierz i pokrój w kostkę.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu wystarczy 160 stopni Celsjusza).
  • Oliwę rozgrzej, zeszklij na niej cebulę. Dodaj pomidory i bulion. Dopraw kminem rzymskim, solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu.
  • Kuskus wymieszaj z pomidorami.
  • Napełnij nim strąki papryki, przykryj odciętymi wierzchami.
  • Wstaw do formy żaroodpornej, wlej na dno około 1 cm wody. Zapiekaj około 25 minut.