Młode ziemniaki zapiekane w oliwie

Młode ziemniaki zapiekane w oliwie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Młode ziemniaki można piec z dodatkiem oliwy i ziół

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młode ziemniaki to hit każdego przełomu wiosny i lata. Najchętniej podajemy je  posypane koperkiem wraz z zsiadłym mlekiem. Pyszne będą również przyrządzone w inny sposób - na przykład pieczone z dodatkiem ziół i oliwy.

Składniki

  • 1 kg młodych, małych ziemniaczków,

  • 1 łyżka suszonego oregano,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól ziołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaczki dokładnie wyszorować, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natłuścić każdy oliwą, wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać oregano i solą ziołową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut. Ziemniaki powinny być zrumienione i miękkie w środku.

Ocena: 0