Makaron z imbirem po azjatycku

2021-03-29
Makaron z imbirem po azjatycku
Autor: Shutterstock Makaron z imbirem po azjatycku można przechowywać nawet 5 dni.
łatwy
40 min
4

Brakuje ci czasu na gotowanie? Wybierz dania, które po przygotowaniu, można przechowywać w lodówce kilka dni. Na przykład pyszny makaron przyrządzony na sposób azjatycki. Makaron z imbirem po azjatycku.

SKŁADNIKI

  • 25 dag makaronu vermicelli (inaczej wermiszel, nitki)
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ czerwonej cebuli, średniej wielkości, posiekanej
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekanego
  • łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
  • 5 dużych grzybów shiitake, pokrojonych (koniecznie namocz je wcześniej w wodzie)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 marchewki, średniej wielkości, startej na tarce w wiórki
  • 5 małych cebulek (szalotek)
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj, osącz i wymieszaj z łyżką oleju sezamowego.
  • Rozgrzej na patelni łyżeczkę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę, imbir i czosnek, aż będą miękkie.
  • Następnie dorzuć grzyby, paprykę, marchewkę, szalotki, sos sojowy oraz cukier. Duś wszystko przez nie dłużej niż 10 minut.
  • Dodaj ugotowany makaron, resztę oleju sezamowego, pieprz i wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 minut. Podawaj ciepłe.
  • Danie można przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed podaniem trzeba podgrzać kilka minut pod przykryciem.