Makaron z bobem i ricottą - obiad po włosku. Podajemy dobry przepis!

Makaron z bobem i ricottą - obiad po włosku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Polecamy lekkie obiady z bobem w roli głównej

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bób ma wiele wartości odżywczych, obniża cholesterol, a dzięki dużej zawartości białka jest sycący, dlatego warto umieścić bób w codziennej diecie. Makaron z bobem i ricottą świetnie sprawdzi się w letnie dni! Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 100 g makaronu (bucatini – można połamać przed ugotowaniem)

  • 2 łyżki masła

  • ząbek czosnku

  • 1,5 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

  • szklanka bobu

  • oliwa z oliwek

  • ok. 1/2 sera ricotty

  • 1/2 pęczka kolendry

  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i podsmażamy, pokrojony na plasterki czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy skórkę z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  • Połowę ugotowanego i wyłuskanego bobu rozgniatamy widelcem. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy 2–3 łyżki oliwy, posypujemy ricottą i kolendrą. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Ocena: 0