Makaron z bobem i ricottą - obiad po włosku. Podajemy dobry przepis!

2021-03-29
Anna Trafisz
makaron-z-bobem-i-ricotta-obiad-po-wlosku-podajemy-dobry.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Polecamy lekkie obiady z bobem w roli głównej
łatwy
30 min
4

Bób ma wiele wartości odżywczych, obniża cholesterol, a dzięki dużej zawartości białka jest sycący, dlatego warto umieścić bób w codziennej diecie. Makaron z bobem i ricottą świetnie sprawdzi się w letnie dni! Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 100 g makaronu (bucatini – można połamać przed ugotowaniem)
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • szklanka bobu
  • oliwa z oliwek
  • ok. 1/2 sera ricotty
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i podsmażamy, pokrojony na plasterki czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy skórkę z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Połowę ugotowanego i wyłuskanego bobu rozgniatamy widelcem. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy 2–3 łyżki oliwy, posypujemy ricottą i kolendrą. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Anna Trafisz