Lekkie placuszki z cukinii - prosty i zdrowy przepis + WIDEO

Lekkie placuszki z cukinii - prosty i zdrowy przepis + WIDEO

Autor Zdjęcia: materiały prasowe CPB

Placki z cukinii zyskują na smaku, gdy dodamy do nich na przykład śliwki suszone

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Placuszki z cukinii, lekkie, puszyste i pożywne to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Sprawdź, jak zrobić placuszki z cukinii i z czym je podawać, by były jeszcze smaczniejsze.

Składniki

  • 3 średnie cukinie

  • 1 marchew

  • 5 czubatych łyżek mąki

  • 1 jajko

  • łyżka soli

  • łyżeczka pieprzu białego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zetrzyj na grubej tarce umyte cukinie i marchew.

  • Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, wymieszaj. Tak wykonaną masę nakładaj na rozgrzany olej formując placuszki.

  • Po 2-3 minutach smażenia, przewróć zarumienione od spodu placki i trzymaj jeszcze dwie minuty na ogniu.

  • Gotowe placki z cukinii podawaj z gęstym jogurtem greckim i odrobiną soli.

tip dnia

Cukinia zawiera witaminy C, PP, B1, a także karoten. Jednak najważniejszą cechą tej jarzyny jest to, że pomaga w odkwaszaniu organizmu. Dzięki temu oczyszcza organizm wpływając pozytywnie na przemianę materii, a tym samym poprawia sylwetkę i samopoczucie. Przy tym 100 gramów ma zaledwie 16 kalorii. Z tych powodów warto uwzględnić cukinię w diecie.

Pamiętaj, żeby podczas kupowania warzyw wybierać te średniego rozmiaru do 20 cm, twardawe i niezbyt ciemne. Cukinii nie obiera się ze skóry, robi się to jedynie w przypadku przerośniętych kabaczków.

ZOBACZ WIDEO z innym pomysłem na placuszki z cukinii - z dodatkiem fety i łososia