Lawasz po gruzińsku - z adżapsandali

Lawasz po gruzińsku - z adżapsandali

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kuchnia gruzińska to znane smaki w bardzo ciekawych zestawieniach

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lawasz, czyli ormiański chlebek, popularny jest też w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie, na Krymie, niektórych rejonach Turcji, a także w Libanie i Syrii. Lawasz to pyszny dodatek do zup, gulaszów, dipów. Zawija się w niego kawałki mięsa, ser i warzywa. Możemy w niego zawinąć na przykład gruziński adżapsandali.

Składniki

  • na lawasz: 2 szklanki mąki pszennej razowej, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki letniej wody

  • bakłażan

  • 2 czerwone papryki

  • 2 żółte papryki

  • 1/2 cukinii

  • 4 pomidory

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1/2 papryczki chilli

  • łyżeczka kolendry

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • łyżka posiekanej bazylii

  • opakowanie sera bałkańskiego lub fety

  • oliwa

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrobić ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego (w razie potrzeby można dodać wody). Odstawić na około 30 minut, potem podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie.
  • Rozwałkowane placki smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na cieście pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
  • Oczyszczone warzywa (bakłażan, cukinię i papryki) pokroić na spore kawałki. Położyć na blachę, skropić oliwą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20 minut. Papryki powinny się zrumienić, natomiast bakłażan i cukinia powinny zmięknąć.
  • Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy w głębokiej patelni. Dodać podpieczone w piekarniku warzywa. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych warzyw.
  • Pietruszkę, papryczkę chilli i bazylię drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dusić około 20 minut, posypać kurkumą i kolendrą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Farszem napełnić placki, nałożyć kawałek sera bałkańskiego i złożyć na pół.
Ocena: 0