Kotlety mielone z grzybów - łatwy przepis na smakowite kotlety [WIDEO]

Kotlety mielone z grzybów - łatwy przepis na smakowite kotlety [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kotlety mielone z grzybów to pomysł na wykorzystanie tych sezonowych skarbów

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy zaczyna się sezon na grzyby, czasem ich obfitość sprawia, że brak nam pomysłów jak je przyrządzać.  Podpowiadamy - można z grzybów zrobić kotlety mielone. Poznaj nasz przepis!

Składniki

  • 40 dkg grzybów w świeżych (kurki, borowiki, gąski) lub 8 dkg suszonych

  • 60 g cebuli

  • 60 g tłuszczu

  • 10 dkg bułki czerstwej

  • 150 ml mleka

  • 1 jajo

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka siekanego koperku i pietruszki

  • 5 dkg tartej bułki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą. Poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrajaną cebulą i tłuszczem. Jeśli potrzeba, wlać 2-3 łyżki wody. Następnie odparować.

  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. Jeżeli masa jest za rzadka, wsypać 2-3 łyżki tartej bułki. Uformować nieduże, wysokie kotleciki.

  • Smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z sosem chrzanowym, z ziemniakami, z kapustą, z surówkami z warzyw.

Ocena: 0