Kotlety mielone z grzybów - łatwy przepis na smakowite kotlety

2021-03-29
Marek Żochowski
jak-zrobic-kotlety-mielone-z-grzybow.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety mielone z grzybów to pomysł na wykorzystanie tych sezonowych skarbów
łatwy
25 min
4

Gdy zaczyna się sezon na grzyby, czasem ich obfitość sprawia, że brak nam pomysłów jak je przyrządzać.  Podpowiadamy - można z grzybów zrobić kotlety mielone. Poznaj nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 40 dkg grzybów w świeżych (kurki, borowiki, gąski) lub 8 dkg suszonych
  • 60 g cebuli
  • 60 g tłuszczu
  • 10 dkg bułki czerstwej
  • 150 ml mleka
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku i pietruszki
  • 5 dkg tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą. Poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrajaną cebulą i tłuszczem. Jeśli potrzeba, wlać 2-3 łyżki wody. Następnie odparować.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. Jeżeli masa jest za rzadka, wsypać 2-3 łyżki tartej bułki. Uformować nieduże, wysokie kotleciki.
  • Smażyć na silnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z sosem chrzanowym, z ziemniakami, z kapustą, z surówkami z warzyw.
Marek Żochowski