Kokosowe dhal z soczewicy: przepis

Kokosowe dhal z soczewicy: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dhal to hinduska potrawa, której głównym składnikiem są warzywa strączkowe

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dal (lub dhal) to w języku hindi nazwa roślin strączkowych, określa się tak również potrawy z kuchni indyjskiej, których głównym składnikiem jest groch, fasola albo soczewica. Podajemy szybki i sprawdzony przepis na pyszne danie - kokosowe dhal z soczewicy.

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy

  • 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego

  • 2 pomidory

  • 2 cebule

  • 2 papryczki chili

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • kilka listków curry

  • pół łyżeczki ziaren kolendry

  • sól

  • oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę opłukać w zimnej wodzie i włożyć do garnka z grubym dnem, dodać mleko kokosowe, posiekane pomidory i posiekaną jedną cebulę. Dodać przyprawy: kurkumę, kmin, posiekane papryczki, szczyptę soli, i zalać 300 ml wody. Garnek przykryć, i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

  • Drugą cebulę należy pokroić w talarki, i podsmażyć w kilku łyżkach oliwy. Kiedy cebula zmięknie, dodać zmielone ziarna kolendry i listki curry, wymieszać, i po chwili zdjąć z ognia. Tak przygotowaną cebulkę dodać do soczewicy, wymieszać, całej potrawie dodać soli do smaku.

  • Podawać z brązowym ryżem albo grillowanym indyjskim chlebkiem naan.

Warzywa strączkowe, często niedoceniane, są idealnym składnikiem pożywnego posiłku, polecanego szczególnie dla tych, którzy w swojej diecie ograniczają białko pochodzenia zwierzęcego – rośliny strączkowe są bogate w proteiny i mikroelementy.

Ocena: 0