Kluski francuskie z grzybami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Kluski francuskie z grzybami: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Przepis na kluseczki francuskie.
średni
40 min
4

Kluski francuskie są bardzo delikatne, dlatego tez doskonale smakują ze świeżymi grzybami. Sprawdź, jak je przygotować. Podajemy dobry przepis na rozpływające się w ustach kluseczki francuskie z grzybami.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg świeżych grzybów 4 jaja 5-6 dag masła 15 dag mąki' sól do smaku masło do smażenia natka pietruszki parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić żółtka od białek.
  • Masło utrzeć z żółtkami, a z białek ubić pianę.
  • Delikatnie połączyć obydwie masy z przesianą mąką. Posolić.
  • Zagotować wodę.
  • Kłaść łyżką podłużne kluski na wrząca wodę, zanurzając całą łyżkę w wodzie za każdym razem. Po wypłynięciu odcedzić i osączyć.
  • Na patelni usmażyć drobno pokrojone grzyby na maśle.
  • Dodać do nich kluseczki. Na koniec posypać natką i parmezanem.