Klasyczne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis

2021-03-29
Klasyczne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Klasyczne placki ziemniaczane to ulubione  danie wielu osób
łatwy
15 min
4

Placki ziemniaczane to klasyka nie tylko polskiej kuchni, ale także żydowskiej, niemieckiej, szwajcarskiej, ukraińskiej i białoruskiej oraz... anglosaskiej. Choć to tradycyjne danie kuchni polskiej, nie każdy zna na nie przepis. Polecamy nasz - sprawdzony i pyszny!

SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków
  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć (ręcznie na tarce lub w blenderze).
  • W misce wymieszać starte ziemniaki z mąką i szczyptą soli.
  • Rozgrzać olej na patelni. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną i smażyć placki na rumiano z obu stron.
  • Podawać ze śmietaną lub tylko posypane cukrem.