Kasza jaglana z warzywami - przepis na znakomity bezmięsny wobiad

2021-03-29
materiały prasowe Cykoria SA
Kasza jaglana z warzywami - przepis na znakomity bezmięsny wobiad
Autor: Shutterstock Kasza jaglana doskonale smakuje zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami
łatwy
45 min
4

Bogata w minerały kasza jaglana z warzywami, to ciepły posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Doskonała jest również na zimno. Można ją zjeść w pracy czy szkole na lunch, smakować też będzie jako pożywna kolacja.

SKŁADNIKI

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 średniej cukinii
  • 4 średnie marchewki
  • pół szklanki groszku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzącą wodą. Przekładamy do garnka, nalewamy wody 1 cm powyżej kaszy, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut.

    Po tym czasie mieszamy z łyżką masła, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby kasza napęczniała.

    Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.

    Młodą cukinie myjemy i kroimy w krążki ze skórką.

    Groszek opłukujemy pod zimną wodą.

    Warzywa gotujemy na parze do miękkości lub dusimy na patelni.

    Kiedy będą gotowe (muszą być półtwarde) łączymy je z kaszą, doprawiamy papryką chili i pieprzem i przekładamy do miseczek.

    Polewamy oliwą, dekorujemy natką pietruszki.

materiały prasowe Cykoria SA