Kasza bulgur z mangoldem - pomysł na ciepłą i zdrową kolację

Kasza bulgur z mangoldem - pomysł na ciepłą i zdrową kolację

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kasza bulgur z mangoldem (boćwiną, liściastym burakiem) to pyszne danie na lato. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Mangold wraca na polskie stoły - warto więc znać choć kilka przepisów na to zdrowe i smaczne warzywo. Jednym z łatwiejszych do przygotowania jest kasza bulgur z mangoldem - znakomita jako samodzielne danie na lunch lub kolację, a także jako dodatek do innych potraw.

Składniki

  • szklanka kaszy bulgur (przygotowana wg przepisu na opakowaniu)

  • 3-4 liście mangolda

  • 1 szalotka

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mangolda umyć i pokroić liście na 3-centymetrowe kawałeczki, a łodyżki na mniejsze części.

  • Na patelni podgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i chwilę podsmażyć.

  • Dodać posiekany czosnek, dorzucić mangolda i chwilę blanszować. Doprawić pieprzem i solą.

  • Dodać ugotowany bulgur i całość podgrzewać jeszcze przez chwilę.

  • Bulgur z mangoldem to znakomita propozycja jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, jak i potraw z innych warzyw.

Ocena: 0