KASHI, czyli polskie sushi z kaszy. PRZEPIS na smaczną przekąskę w japońskim stylu

KASHI, czyli polskie sushi z kaszy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tradycyjne sushi można łatwo zmodyfikować i zamiast ryżu, użyć kaszy 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 130 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na sushi można ciekawie zmodyfikować i zrobić kashi - sushi z kaszy po polsku. Kashi to pyszne koreczki z kaszy z nadzieniem z sera, warzyw, owoców morza albo wędlin owinięte w orni, czyli algi morskie. Przygotowanie kashi wygląda podobnie jak sushi, więc jeśli masz wprawę w robieniu japońskiego przysmaku, przepis na kashi nie sprawi ci większego problemu. Oto instrukcja, jak wykonać kashi - sushi z kaszy krok po kroku. 

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 4 arkusze alg morskich nori
  • 100 g serka chrzanowego
  • musztarda, 4-5 śliwek suszonych
  • 1/2 rzepy,1/2 papryki, 1/2 ogórka
  • wędlina: szynka, salami, pasztet
  • sól, pieprz, sos (np. ketchup, tatarski)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę (pęczak jęczmienny) płuczemy trzykrotnie.

  • Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części.

  • Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg morskich nori, błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek. Zamiast szynki i salami możemy użyć pasztetu, ale wtedy nie smarujemy serkiem chrzanowym i dodajemy śliwki.

  • Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu.

  • Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa i inny rodzaj wędliny. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.

  • Wyjmujemy rulony i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego!