Kapitalne krokiety ryżowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ryżowe krokiety to kapitalny pomysł na ciepłą kolację. Bezmięsne ryżowe krokiety dzięki przyprawom nie są pozbawione smaku. Można je podać również z mięsnym lub warzywnym sosem. Ale czasem wystarczy po prostu dobra kwaskowata surówka.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g ryżu
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować we wrzątku przyprawionym przyprawą uniwersalną. Lekko go rozgotować.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na gorącym tłuszczu.
- Do przestudzonego ryżu dodać sproszkowane papryki, zeszkloną cebulę, 2 jajka i 2-4 łyżki tartej bułki. Wymieszać na jednolitą masę.
- Z masy formować owalne, lekko spłaszczone krokiety. Panierować je w rozkłóconym jajku i tartej bułce.
- Smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
- Podawać z surówką z kiszonej kapusty.