Kacapoły czyli kluski ziemniaczane z farszem twarogowym - danie regionalne

2021-03-29
Dorota Berezowska
Kacapoły czyli kluski ziemniaczane z farszem twarogowym - danie regionalne
Autor: Shutterstock Kacapoły czyli kluski ziemniaczane z farszem twarogowym - danie regionalne
średni
40 min
4

Kacapoły pochodzą z okolic Kolbuszowej, z Galicji. Każda gospodyni robi je trochę inaczej. Niegdyś kacapoły podawano ze skwarkami ale dziś najczęściej jest to obiadowe danie jarskie i podaje się je z masłem i podsmażoną cebulką. Jest to doskonały przepis dla miłośników pyz, placków ziemniaczanych i ruskich pierogów, gdyż przypominają smak wszystkich tych potraw jednocześnie. Można je podawać także na słodko.

Możesz do masy twarogowej dodać trochę ugotowanych i zmielonych ziemniaków (2 szt.), wtedy kacapoły będą przypominały w smaku pierogi ruskie.

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz lub cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz. Wybierz 5 średnich ziemniaków i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odstaw i odcedź i odciśnij gdy podejdą sokiem.
  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków (możesz użyć maszynki do mięsa).
  • W misce połącz puree ziemniaczane ze startymi, jajkiem, mąką, dosól do smaku. Wyrób ciasto
  • Z twarogu i żółtka wyrób masę jajeczną, dodaj do niej sól i pieprz jeśli chcesz jeść kacapoły wytrawne, jeśli chcesz je jeść na słodko - nie dodawaj pieprzu.
  • Z miski pobieraj ciasto, utwórz z niego placek wielkości dłoni, nałóż na środek trochę masy twarogowej i zlep okrągławą kluskę (może być w kształcie owalnego cepelina lub okrągły jak duża pyza).
  • Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10-15 minut. Czas gotowania zależy od wielkości klusek.
  • Na kacapoły wytrawne: obierz i pokrój cebulę, zeszklij ją na maśle, podawaj kluski polane masłem z cebulką.
  • Na kacapoły słodkie: podawaj kluski polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Dorota Berezowska