Wegetariańskie chili z kuskusu

Wegetariańskie chili z kuskusu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chilli z kuskusu to znakomite danie obiadowe nie tylko dla wegetarian.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomysł na bezmięsne chilli z kuskusu czyli kaszy z pszenicy. Podczas przyrządzania przejmuje ona smaki głównych składników. Ponadto zagęszcza potrawę, przez staje się bardziej sycąca, więc na dłużej zaspokaja głód.

Zobacz też: Sałatka tabbouleh: przepis na sałatkę z kaszą kuskus, Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą, Grzyby portobello zapiekane z kuskusem

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, czosnek i paprykę podsmaż na oliwie. Gdy zmiękną (po ok. 4 minut) dodaj chili, oregano, kminek i sól, dokładnie wymieszaj.

  • Wlej wodę, wrzuć kostkę rosołową, pomidory i osączone fasole. Duś przez ok. 20 minut.

  • Wsyp kaszę kuskus, dodaj tabasco. Duś jeszcze przez kilka minut (ok. 5), aż kasza będzie miękka, a potrawa zgęstnieje.

  • Podawaj ją posypaną tartym serem.

Ocena: 5