Przepis na cukinię faszerowaną pomidorkami i twarożkiem

Przepis na cukinię faszerowaną pomidorkami i twarożkiem

Autor Zdjęcia: photos.com

Faszerować możesz nie tylko cukinię, ale i bakłażany czy paprykę. Wszystkie wyśmienicie smakują też z mięsem i ryżem, żółtym serem oraz warzywami. Wiele zależy tu od twoich upodobań kulinarnych i fantazji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Faszerowane twarożkiem cukinie to świetna wprawka dla początkujących kucharzy. To danie nie wymaga ani dużo pracy, ani wielkich umiejętności. Zaserwowane z białym wytrawnym winem i bagietkami zmieni kolację w wykwintną ucztę. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 2 nieduże cukinie
  • pół kostki chudego twarożku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • mały pomidor
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • bazylia (lub zioła prowansalskie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyj, przekrój wzdłuż, łyżeczką do herbaty wydrąż gniazda nasienne.

  • Powstałe w ten sposób łódeczki solidnie natrzyj oliwą (wewnątrz, ale też skórce), a potem skórką do dołu połóż je na tacce do pieczenia, folii aluminiowej lub ułóż w żaroodpornym naczyniu.

  • Posól łódeczki, popieprz, posyp papryką, wyciśnij praską po dwa ząbki czosnku do każdej z nich.

  • Twarożek pokrusz i ułóż w łódeczkach.

  • Pomidory pokrój w cienkie półplasterki i powkładaj między grudki twarożku.

  • Całość delikatnie posól i obficie posyp bazylią (lub ziołami prowansalskimi).

  • Cukinie włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni i piecz ok. 20 minut.

  • Cukinie będą dobre, gdy ich brzegi lekko się przypalą (włóż w miąższ wykałaczkę, jeśli poczujesz opór, zostaw cukinie w piecu na dodatkowych kilka minut, jeśli wejdzie jak w masło, możesz je wyjmować).

Przepisy z tej kategorii