Przepis na cukinię faszerowaną pomidorkami i twarożkiem

2021-03-29
przepis_na_cukinie_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Faszerować możesz nie tylko cukinię, ale i bakłażany czy paprykę. Wszystkie wyśmienicie smakują też z mięsem i ryżem, żółtym serem oraz warzywami. Wiele zależy tu od twoich upodobań kulinarnych i fantazji.
łatwy
25 min
4

Faszerowane twarożkiem cukinie to świetna wprawka dla początkujących kucharzy. To danie nie wymaga ani dużo pracy, ani wielkich umiejętności. Zaserwowane z białym wytrawnym winem i bagietkami zmieni kolację w wykwintną ucztę. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże cukinie
  • pół kostki chudego twarożku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • mały pomidor
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • bazylia (lub zioła prowansalskie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyj, przekrój wzdłuż, łyżeczką do herbaty wydrąż gniazda nasienne.
  • Powstałe w ten sposób łódeczki solidnie natrzyj oliwą (wewnątrz, ale też skórce), a potem skórką do dołu połóż je na tacce do pieczenia, folii aluminiowej lub ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  • Posól łódeczki, popieprz, posyp papryką, wyciśnij praską po dwa ząbki czosnku do każdej z nich.
  • Twarożek pokrusz i ułóż w łódeczkach.
  • Pomidory pokrój w cienkie półplasterki i powkładaj między grudki twarożku.
  • Całość delikatnie posól i obficie posyp bazylią (lub ziołami prowansalskimi).
  • Cukinie włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni i piecz ok. 20 minut.
  • Cukinie będą dobre, gdy ich brzegi lekko się przypalą (włóż w miąższ wykałaczkę, jeśli poczujesz opór, zostaw cukinie w piecu na dodatkowych kilka minut, jeśli wejdzie jak w masło, możesz je wyjmować).