Grzyby świeże lub suszone w cieście naleśnikowym

2021-03-29
Grzyby świeże lub suszone w cieście naleśnikowym
Autor: thinkstockphotos.com Grzyby smażone w cieście naleśnikowym mogą stanowić samodzielne danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Grzyby - zarówno świeże, jak suszone - doskonale smakują zanurzone przed smażeniem w cieście nieco gęściejszym niż klasyczne ciasto naleśnikowe. Tak przygotowane grzyby suszone są w niektórych regionach Polski tradycyjnym daniem wigilijnym.

SKŁADNIKI

  • 30 dag świeżych lub 12 dag suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • klasyczne ciasto naleśnikowe - nieco gęściejsze, czyli z większą ilością mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże grzyby oczyszczamy i - o ile są duże - dzielimy na mniejsze części, np. ćwiartki lub grube plastry.
  • Suszone grzyby dokładnie myjemy, moczymy w wodzie przez 2-3 godziny, a następnie obgotowujemy 30 min, aż będą miękkie.
  • Odcedzamy, osuszamy serwetką i postępujemy jak ze świeżymi.
  • Doprawiamy grzyby solą i pieprzem.
  • Obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście - nieco gęściejszym niż na naleśniki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.