Grzyby portobello nadziewane kuskusem - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Grzyby portobello nadziewane kuskusem - przepis
Autor: Shutterstock Pyszne grzyby portobello nadziewane kuskuse.
łatwy
30 min
4

Grzyby portobello nadziewane kuskusem to pomysł nie tylko na zdrowy obiad, ale także pyszną przekąskę.  A te przygotowane wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera są świetnie zbilansowane odżywczo i mają niewiele kalorii. Porcja dostarcza ich ko 250.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Portobello oczyścić, wyłamać trzonki. Kapelusze skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i chili i odłożyć na 30 minut.
  • Kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby był przykryty na około 1/2 cm i odstawić na 5 minut.
  • Trzonki portobello i szalotkę posiekać, przesmażyć na oleju, dodać posiekane pomidory, jeszcze chwilę razem
    smażyć.
  • Wymieszać z kuskusem, koperkiem i startym serem, doprawić do smaku.
  • Grzyby nadziewać farszem, wierzch skropić olejem, przykryć i piec 20 minut w 200°C, a potem odkryć i piec jeszcze 10 minut.