Grzyby portobello nadziewane kuskusem - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Grzyby portobello nadziewane kuskusem to pomysł nie tylko na zdrowy obiad, ale także pyszną przekąskę. A te przygotowane wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera są świetnie zbilansowane odżywczo i mają niewiele kalorii. Porcja dostarcza ich ko 250.
SKŁADNIKI
- 2 pieczarki portobello
- 1 szalotka
- 2 łyżki suchego kuskusu
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka startego sera gouda
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- szczypta chili
- łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Portobello oczyścić, wyłamać trzonki. Kapelusze skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i chili i odłożyć na 30 minut.
- Kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby był przykryty na około 1/2 cm i odstawić na 5 minut.
- Trzonki portobello i szalotkę posiekać, przesmażyć na oleju, dodać posiekane pomidory, jeszcze chwilę razem
smażyć. - Wymieszać z kuskusem, koperkiem i startym serem, doprawić do smaku.
- Grzyby nadziewać farszem, wierzch skropić olejem, przykryć i piec 20 minut w 200°C, a potem odkryć i piec jeszcze 10 minut.