Gołąbki z młodej kapusty z sosem ze świeżych pomidorów: przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie

Gołąbki z młodej kapusty z sosem ze świeżych pomidorów: przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gołąbki z młodej kapusty to świetnym pomysł na wiosnę

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Gołąbki z młodej kapusty z sosem ze świeżych pomidorów to wegański przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Doskonały pomysł na niekonwencjonalne gołąbki dla każdego proponuj Celina Statkiewicz gotujący gość PnŚ.

Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”  

www.pytanienasniadanie.tvp.pl

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 2-3 główki młodej kapusty

  • kasza bulgur

  • liść laurowy

  • marchewka

  • pieczarki

  • cebula

  • czosnek

  • masło

  • 1 kg pomidorów malinowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę obgotuj w wodzie, aby liście zmiękły.

  • Przygotuj farsz: ugotuj kaszę bulgur.

  • Następnie podsmaż na patelni cebulę z pieczarkami. Odłóż na talerzyk, na tej samej patelni podduś startą marchewkę z liściem laurowym, całość dopraw solą.

  • W osobnej misce wymieszaj przygotowanie warzywa z kaszą dopraw do smaku.

  • Zawijaj przygotowany farsz każdy w osobny liść.

  • Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

  • Sos: pomidory obierz se skóry, pokrój w drobną kostkę podsmaż na patelni, dodaj dużo pieprzy świeżo zmielonego zaciągnij całość na koniec masłem. Sosem polej gołąbki i wsadź do piekarnika na 20-25 min ustawionego na 180°C.

Ocena: 3,5