Gołąbki po małopolsku - sprawdzony przepis

Gołąbki po małopolsku - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gołąbki po małopolsku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki nadziewane kaszą i tartymi ziemniakami. Sprawdź, jak zrobić gołąbki po małopolsku.

Składniki

  • dużą główkę białej kapusty

  • 1 kg ziemniaków

  • 5 cebul średniej wielkości

  • 2 czerstwe kajzerki

  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

  • szklanka kaszy gryczanej

  • pieprz

  • 2 cebule

  • szklanka kwaśnej śmietany

  • łyżeczka oleju

  • szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kapusty wykroić głąb, po czym włożyć główkę do wrzącej wody i obgotować.

  • Kolejno zdjąć liście.

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych otworkach.

  • Zetrzeć 2 cebule, a resztę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na patelni.

  • Dodać namoczone i odciśnięte bułki.

  • Kasze sparzyć i przepuścić przez maszynkę razem z niewykorzystanymi liśćmi kapusty.

  • Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić pieprzem i solą.

  • Farsz nałożyć na liście, zwinąć gołąbki, układać ciasno w garnku, zalać wrzątkiem i dusić na wolnym ogniu lub w piekarniku. Gdy gołąbki będą zupełnie miękkie, przyrządzić sos.

  • Cebulę posiekać i przyrumienić mocno na tłuszczu. Zalać śmietaną, posolić i dodać szczyptę cukru.

  • Ciągle mieszając, doprawić do wrzenia i zestawić potrawę z ognia.

  • Gołąbki wyłożyć na półmisek i polać sosem. 

Ocena: 0