Gołąbki po małopolsku - sprawdzony przepis

2021-03-29
golabki-po-malopolsku-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Gołąbki po małopolsku.
łatwy
30 min
4

Gołąbki nadziewane kaszą i tartymi ziemniakami. Sprawdź, jak zrobić gołąbki po małopolsku.

SKŁADNIKI

  • dużą główkę białej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 cebul średniej wielkości
  • 2 czerstwe kajzerki
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • szklanka kaszy gryczanej
  • pieprz
  • 2 cebule
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka oleju
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kapusty wykroić głąb, po czym włożyć główkę do wrzącej wody i obgotować.
  • Kolejno zdjąć liście.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych otworkach.
  • Zetrzeć 2 cebule, a resztę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  • Dodać namoczone i odciśnięte bułki.
  • Kasze sparzyć i przepuścić przez maszynkę razem z niewykorzystanymi liśćmi kapusty.
  • Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić pieprzem i solą.
  • Farsz nałożyć na liście, zwinąć gołąbki, układać ciasno w garnku, zalać wrzątkiem i dusić na wolnym ogniu lub w piekarniku. Gdy gołąbki będą zupełnie miękkie, przyrządzić sos.
  • Cebulę posiekać i przyrumienić mocno na tłuszczu. Zalać śmietaną, posolić i dodać szczyptę cukru.
  • Ciągle mieszając, doprawić do wrzenia i zestawić potrawę z ognia.
  • Gołąbki wyłożyć na półmisek i polać sosem.