Fettuccine z suszonymi pomidorami [przepis]

Fettuccine z suszonymi pomidorami [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron fettuccine, czyli szerokie wstążki, to jeden z najpopularniejszych rodzajów pasty. Najbardziej znanym daniem z tym rodzajem makaronu jest fettuccine Alfredo. Ale fettuccine można podawać na 1000 różnych sposobów - my proponujemy  przepis z suszonymi pomidorami!

Składniki

  • 400 g makaronu fettuccine

  • 1 łyżka masła

  • 250 ml śmietany

  • 70 g sera gorgonzola

  • 1 pęczek natki

  • 100 g suszonych pomidorów

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 100 g rukoli

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni roztop masło, a kiedy się spieni, dodaj czosnek i podsmaż go przez minutę. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo zgorzknieje. Następnie dodaj pokrojone w plasterki suszone pomidory. Smaż przez około minutę, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę (zahartuj ją odrobiną wody z gotowania makaronu, by nie zwarzyła się na patelni) i dodaj pokruszony ser, wszystko pomieszaj i postaw patelnię na palniku. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku. Gotujemy makaron, odcedzamy i zostawiamy trochę wody. Mieszamy sos z makaronem i jeśli jest zbyt gęsty - odrobiną wody. Przed podaniem posypujemy rukolą.

Ocena: 5