Dania ze świeżego szpinaku - szpinakowy sos do spaghetti

Dania ze świeżego szpinaku - szpinakowy sos do spaghetti

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szpinak zawiera wiele witamin i minerałów.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Proponujemy ciekawy przepis na spaghetti ze szpinakiem. Świeży szpinak najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem, ale warto go jeść  często - bo jest zdrowy i smaczny. To proste bo młody szpinak jest dostępny prawie przez cały rok.

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti

  • 400 g świeżego szpinaku,

  • 200 g drobnych pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany do zup 12 proc.

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.

  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki,

  • Szpinak przebrać, umyć i odsączyć.

  • Pieczarki lekko przesmażyć na oleju w dużym rondlu.

  • Dodać szpinak i smażyć kilka minut delikatnie mieszając.

  • Pod koniec smażenia dodać czosnek, zabielić śmietaną i lekko osolić.

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wymieszać w rondlu z sosem szpinakowym, wyłożyć na talerze.

  • Oprószyć pieprzem, posypać parmezanem.

Ocena: 5