Zapiekanka z ryżu i szpinaku - pomysł na obiad

Zapiekanka z ryżu i szpinaku - pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Co można zrobić z ryżu i szpinaku - przepyszną zapiekankę!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Ryż bez dodatków jest raczej mdły, szpinak bez przypraw nie jest smaczny. Odpowiednie połączenie jednak tych dwóch składników z właściwymi dodatkami w stylu francuskim brzmi nieźle. Podajemy przepis na zapiekankę z ryżu i szpinaku.

Składniki

  • 2 kg szpinaku

  • 20 dkg ryżu (lub 2 torebki)

  • 2 jajka

  • 10 dkg masła

  • 1 łyżkę mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak bardzo dokładnie płuczemy, przynajmniej raz zmieniając wodę. Obrywamy długie i twarde ogonki.

  • Szpinak wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, gotujemy kilka minut bez przykrycia, bo inaczej straci swój wspaniały, zielony kolor.

  • Następnie go dokładnie odsączamy.

  • Ryż gotujemy 6 minut. Gdy już będzie odsączony, wkładamy go do garnka i dodajemy 3 dkg masła, przykrywamy i wstawiamy do gorącego (ok. 180 st) piekarnika na 25 minut.

  • Z mąki i masła przygotowujemy sos beszamelowy - zasmażka z mąki rozprowadzona mlekiem, doprawiona solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem.

  • Siekamy szpinak i dodajemy do niego sos, całość trzeba dobrze wymieszać.

  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy kilkoma warstwami najpierw ryż wymieszany z rozmąconymi jajkami i szpinak.

  • Na wierzchu układamy grudki masła.

  • Tak przygotowane danie wstawiamy na 25 minut do piekarnika.    

Szpinak jest dzisiaj dostępny na rynku przez cały rok, ale wiadomo, że najlepszy i najbardziej wartościowy jest ten sezonowy, gdy rośnie w wiosennym słońcu.

Ocena: 0