Boczniaki duszone: prosty przepis

2021-03-29
Boczniaki duszone: prosty przepis
Autor: Shutterstock Duszone boczniaki  to danie łatwe do przygotowania i bardzo smaczne
łatwy
20 min
4

Boczniaki  duszone to  danie nie tylko bardzo proste do przygotowania, ale i zdrowe, bo  boczniaki to jedne ze zdrowszych  grzybów.  Przygotowane według naszego przepisu  doskonale smakują z makaronem, ziemniakami czy kaszą.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg boczniaków
  • 1/4 l bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyść, większe pokrój.
  • Podsmaż je na oleju, aż puszczą sok.
  • Osobno zeszklij posiekaną cebulę.
  • Wsyp mąkę, mieszając, zrumień, wlej bulion, przypraw solą i pieprzem.
  • Sosem zalej grzyby i duś do miękkości.