Bakłażany w sosie pomidorowym: przepis na danie wegetariańskie

2021-03-29
Bakłażany w sosie pomidorowym
Autor: Marcin Czechowicz Bakłażan - zdrowy składnik wielu dań.
łatwy
30 min
4

Bakłażan ma subtelny i wykwintny smak, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Tym razem proponujemy przygotowanie tego niezwykłego warzywa w sosie pomidorowym. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 duże bakłażany
  • 2 puszki pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g sera parmezan
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć i pokroić bakłażany w plastry. Posolić, odstawić na godzinę.
  • Warzywa odcisnąć i smażyć na oliwie z obu stron.
  • W garnku rozgrzać oliwę, zarumienić czosnek, dodać pomidorki z puszki, doprawić solą i bazylią. Sos gotować około 15-20 min na wolnym ogniu.
  • Na talerz wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, nakryć bakłażanem, znowu polać sosem, posypać dużą ilością startego parmezanu.
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.