Bakłażany w sosie pomidorowym: przepis na danie wegetariańskie

Bakłażany w sosie pomidorowym: przepis na danie wegetariańskie

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Bakłażan - zdrowy składnik wielu dań.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażan ma subtelny i wykwintny smak, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Tym razem proponujemy przygotowanie tego niezwykłego warzywa w sosie pomidorowym. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 2 duże bakłażany

  • 2 puszki pomidorków koktajlowych

  • ząbek czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 150 g sera parmezan

  • sól

  • pieprz

  • bazylia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyć i pokroić bakłażany w plastry. Posolić, odstawić na godzinę.

  • Warzywa odcisnąć i smażyć na oliwie z obu stron.

  • W garnku rozgrzać oliwę, zarumienić czosnek, dodać pomidorki z puszki, doprawić solą i bazylią. Sos gotować około 15-20 min na wolnym ogniu.

  • Na talerz wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, nakryć bakłażanem, znowu polać sosem, posypać dużą ilością startego parmezanu.

  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.