Aromatyczne kotlety z selera w sosie grzybowym

Aromatyczne kotlety z selera w sosie grzybowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z selera można przed smażeniem posypać posiekaną natką selera.

Ocena: 2,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kotlety z selera w sosie grzybowym to pyszne danie, niezbyt trudne do przygotowanie, niedrogie. Zasmakuje nie tylko wegetarianom. Aromatyczne, zdrowe i o ciekawym smaku.

Składniki

  • 1 duży seler

  • łyżka mąki

  • jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • tłuszcz do smażenia

  • Sos:

  • kilka suszonych  grzybów

  • łyżka mąki

  • łyżka tłuszczu

  • cebula

  • pół szklanki śmietany

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Selera ugotować w skórce. Wystudzić, obrać pokroić w krążki.

  • Każdy krążek  posolić, oprószyć mąką, zamoczyć w roztrzepanym jajku i  obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z obu stron.

  • Gdy seler się gotuje przygotować sos grzybowy. Umyte i namoczone wcześniej grzyby  ugotować w niewielkiej ilości wody, wyjąć i drobno posiekać.

  • Cebulę posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu  i dodać mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów. Dodać posiekane grzyby i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować.

  • Usmażone kotleciki z selera podawać polane sosem i posypane zieleniną.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8