Aromatyczna cebula nadziewana ryżem z grzybami: doskonały i tani przepis

2021-03-29
Aromatyczna cebula nadziewana ryżem z grzybami: doskonały i tani przepis
Autor: Shutterstock Cebula nadziewana ryżem z grzybami to łatwe do przygotowania, niedrogie i efektowne danie - dobre także na imprezy
łatwy
35 min
4

Cebula nadziewana ryżem z grzybami to proste do przygotowania, niedrogie i bardzo efektowne danie. Udana kompozycja smaków - jak wiadomo grzyby i cebula to  idealny mariaż.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 sporych cebul  - czerwone ładniej się prezentują
  • 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
  • 4 dag  suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany
  • płaska łyżka mąki
  • łyżka startego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane cebule ściąć ostrym nożem na wysokości 1/4 od wierzchołka. Wydrążyć, zostawiając 3/4 warstwy łusek.
  • Grzyby  ugotować w małej  ilości wody, odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.Wydrążone częsci cebuli drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
  • Wymieszać z grzybami i ryżem, dodać jajko i przyprawy. tak przygotowanym farszem wypełnić cebule. Ułożyć je w wysmarowanej  tłuszczem formie i piec ok. 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
  •  W tym czasie z wywaru pozostałego po gotowaniu  grzybów, mąki oraz ze śmietany przygotować sos. 
  • Podpieczone cebule zalać śmietaną, posypać startym serem i ponownie zapiec przez 5 minut.