Aromatyczna cebula nadziewana ryżem z grzybami: doskonały i tani przepis

Aromatyczna cebula nadziewana ryżem z grzybami: doskonały i tani przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cebula nadziewana ryżem z grzybami to łatwe do przygotowania, niedrogie i efektowne danie - dobre także na imprezy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cebula nadziewana ryżem z grzybami to proste do przygotowania, niedrogie i bardzo efektowne danie. Udana kompozycja smaków - jak wiadomo grzyby i cebula to  idealny mariaż.

Składniki

  • 8 sporych cebul  - czerwone ładniej się prezentują

  • 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko

  • 4 dag  suszonych grzybów

  • łyżka masła

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 jajko

  • pół szklanki śmietany

  • płaska łyżka mąki

  • łyżka startego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane cebule ściąć ostrym nożem na wysokości 1/4 od wierzchołka. Wydrążyć, zostawiając 3/4 warstwy łusek.

  • Grzyby  ugotować w małej  ilości wody, odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.Wydrążone częsci cebuli drobno posiekać i podsmażyć na maśle.

  • Wymieszać z grzybami i ryżem, dodać jajko i przyprawy. tak przygotowanym farszem wypełnić cebule. Ułożyć je w wysmarowanej  tłuszczem formie i piec ok. 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

  •  W tym czasie z wywaru pozostałego po gotowaniu  grzybów, mąki oraz ze śmietany przygotować sos. 

  • Podpieczone cebule zalać śmietaną, posypać startym serem i ponownie zapiec przez 5 minut.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3