Aromatyczna cebula nadziewana ryżem z grzybami: doskonały i tani przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Cebula nadziewana ryżem z grzybami to proste do przygotowania, niedrogie i bardzo efektowne danie. Udana kompozycja smaków - jak wiadomo grzyby i cebula to idealny mariaż.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 sporych cebul - czerwone ładniej się prezentują
- 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
- 4 dag suszonych grzybów
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- pół szklanki śmietany
- płaska łyżka mąki
- łyżka startego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane cebule ściąć ostrym nożem na wysokości 1/4 od wierzchołka. Wydrążyć, zostawiając 3/4 warstwy łusek.
- Grzyby ugotować w małej ilości wody, odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.Wydrążone częsci cebuli drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
- Wymieszać z grzybami i ryżem, dodać jajko i przyprawy. tak przygotowanym farszem wypełnić cebule. Ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem formie i piec ok. 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
- W tym czasie z wywaru pozostałego po gotowaniu grzybów, mąki oraz ze śmietany przygotować sos.
- Podpieczone cebule zalać śmietaną, posypać startym serem i ponownie zapiec przez 5 minut.