Czosnek - jak odróżnić czosnek chiński od polskiego?

Czosnek - jak odróżnić czosnek chiński od polskiego?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czosnek chiński  ma kształtniejsze główki niż polski, łatwiej się tez obiera, ale ma mniej aromatu niż polskie odmiany.

Czosnek pospolity to niezastąpiony dodatek w kuchni i jeden ze skuteczniejszych zabójców jesiennych infekcji. Od kilku lat na naszym rynku prócz polskich odmian tego warzywa spotkać można też te chińskie. Smakosze spierają się o to, który z nich jest lepszy, a my podpowiadam, jak w ogóle je odróżnić.

Czosnek polski czy chiński - jak rozróżnić?

Choć trudno w to uwierzyć, na świecie występuje aż blisko 700 odmian czosnku. W Polsce mamy ich co najmniej kilkanaście. Orkan, Orlik, Jarus Arkus, Harnaś, Mega 2, Cyry i Zawrat – to tylko niektóre uprawiane w Polsce rodzaje tego aromatycznego warzywa.

Smacznym i cenionym rodzimym odmianom przybył jednak kilka lat temu poważny konkurent – chiński czosnek, który zawojował bez trudu część polskiego rynku. Jego amatorzy twierdzą, że jest ładniejszy i smaczniejszy. Obrońcy polskiego produktu, odpowiadają, że nasz swojski jest zdrowszy. Trudno powiedzieć, która ze stron ma rację. Warto jednak wiedzieć, jak te warzywa odróżnić.

Różnice między czosnkiem polskim a chińskim widać gołym okiem. Azjatycki jest znacznie kształtniejszy i ładniejszy. Cebulki są większe, ich kształt jest bardziej regularny, a główki porażają wręcz nadnaturalną śnieżnobiałą barwą.

W kuchennej obróbce chiński czosnek też zachowuje się inaczej. Główki znacznie łatwiej się obiera, a ząbki są jakby bardziej suche. Azjatycki kuzyn naszego czosnku nie zacznie nam też kiełkować ani pleśnieć w lodówce.

Przegrywa za to z polskimi odmianami w starciu na aromaty - chiński czosnek pachnie słabiej niż najmniej aromatyczne polskie gatunki.