Sałatka caprese podawana na pieczonej cukinii

Sałatka caprese podawana na pieczonej cukinii

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka caprese podawana na pieczonej cukinii smakuje i wygląda obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona cukinia jest bardzo smaczna i warto w sezonie często ją przyrządzać. Może na przykład stanowić ciepłą bazę do podania klasycznej włoskiej sałatki caprese z mozzarelli i pomidorów.

Składniki

  • 2 cukinie

  • 2 kulki mozzarelli z zalewy

  • 2 pomidory

  • kilka liści bazylii

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut.

  • Po chwili osączamy z wody, kładziemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy w w piekarniku lub na grillu.

  • Kiedy cukinia lekko zmięknie wyjmujemy ja z piekarnika i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.

  • Pomidory i mozzarelle kroimy w plastry i naprzemiennie układamy na cukinii. Ozdabiamy listkami bazylii.

  • Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy grubo zmieloną solą i suszonym oregano.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,5