Sałatka caprese podawana na pieczonej cukinii

2021-03-29
Sałatka caprese podawana na pieczonej cukinii
Autor: Shutterstock Sałatka caprese podawana na pieczonej cukinii smakuje i wygląda obłędnie.
łatwy
30 min
4

Pieczona cukinia jest bardzo smaczna i warto w sezonie często ją przyrządzać. Może na przykład stanowić ciepłą bazę do podania klasycznej włoskiej sałatki caprese z mozzarelli i pomidorów.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 2 kulki mozzarelli z zalewy
  • 2 pomidory
  • kilka liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut.
  • Po chwili osączamy z wody, kładziemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy w w piekarniku lub na grillu.
  • Kiedy cukinia lekko zmięknie wyjmujemy ja z piekarnika i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  • Pomidory i mozzarelle kroimy w plastry i naprzemiennie układamy na cukinii. Ozdabiamy listkami bazylii.
  • Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy grubo zmieloną solą i suszonym oregano.