Placki z cukinii i ziemniaków: przepis na niedrogie i smaczne danie

Placki z cukinii i ziemniaków: przepis na niedrogie i smaczne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki z cukinii i ziemniaków - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Można je podać na obiad lub ciepłą kolację albo jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. W zależności od upodobań możesz ciasto na placki doprawiać ziołami, cebulką, czosnkiem, a podawać z sosem tzatziki, jogurtowym sosem ziołowym, sosem pomidorowym lub po prostu keczupem.

Składniki

  • 1 cukinia (ok. 300 g)

  • 4 duże ziemniaki

  • 1 mała cebula

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki

  • łyżka otrębów pszennych

  • sól, pieprz do smaku

  • posiekane świeże zioła (np. tymianek, natka pietruszki, koperek)

  • ewentualnie ząbek czosnku

  • olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię opłukać (nie obierać), zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić.

  • Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.

  • Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, wymieszać razem w misce.

  • Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw.

  • Dosypać mąkę, otręby, wbić jajka, dodać posiekane zioła, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

  • Ciasto na placki przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką małe porcje ciasta, spłaszczając je na placki.

  • Smażyć z obu stron, aż się zarumienią.

  • Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.

  • Podawać gorące z sosem tzatziki, sosem pomidorowym lub keczupem.