Pesso – makaron bez gotowania firmy Wodzisław

2016-10-13 14:45

Czy istnieje rozwiązanie, które pozwala szybko i bez zużywania sterty garnków przygotować smaczny i zdrowy obiad, np. w biurowej kuchni? Tak, jeżeli sięgniemy po Pesso polskiej firmy Wodzisław, czyli makaron bez gotowania. Wystarczy dodać do niego warzywa i ser i mamy pożywne zdrowe danie gotowe w kilka minut.

Pesso –  makaron bez gotowania firmy Wodzisław
Autor: materiały prasowe Wodzisław Pesso to makaron bez gotowania w 4 odsłonach

Pesso makaron bez gotowania to produkty nowej generacji. Pesso powstaje wyłącznie ze składników zbożowych, bez dodatku środków spulchniających, stabilizatorów i emulgatorów, bez dodatku tłuszczu oraz jajek, nie znajdziemy również w jego składzie cukru, chemicznych ulepszaczy smaku ani cholesterolu. Jako produkt zbożowy jest za to skarbnicą naturalnego, roślinnego błonnika, który sprawia, że szybciej jesteśmy w stanie nasycić głód. Zawiera też węglowodany złożone, witaminy oraz sole mineralne. 

Do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet wrzątku. Makaron (który ma formę okrągłych ziarenek podobnych do kaszy) zalewamy w zależności od potrzeb i okoliczności: albo gorącą wodą (mlekiem, bulionem, zupą), albo płynem w temperaturze pokojowej. W tym ostatnim przypadku musimy tylko nieco dłużej zaczekać, aż potrawa będzie gotowa – trwa to 25 minut, podczas gdy makaron zalany wrzątkiem jest gotowy  już po 5 minutach! Makaron podwaja swoją objętość, co musimy wziąć pod uwagę, przygotowując potrawę.

Makaron Pesso ma bardzo delikatny smak i dlatego może być świetną bazą kulinarnych kompozycji. Może być zamiennikiem tradycyjnego makaronu, ryżu albo ziemniaków albo podstawą sałatki na zimno albo ciepło. Sprawdzi się jako składnik deseru – mniej lub bardziej kalorycznego, w zależności od użytych składników.

Makaron Pesso stworzyli po kilkuletnich badaniach naukowcy z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego. Tajemnica tkwi w specyficznej budowie wewnętrznej – włókna tworzą swoisty trójwymiarowy szkielet białkowo-skrobiowy, który ułatwia i przyspiesza wchłanianie wody. W procesie wytwarzania Pesso oddziałuje się na zboża tylko przy pomocy czynników fizycznych, nie stosując składników chemicznych ani smażenia w tłuszczu – standardowych metod produkcji potraw, które nie wymagają gotowania. To – poza naturalnym składem – kolejny czynnik sprawiający, że wybierając Pesso, stawiamy na swoje zdrowie.

Do wyboru mamy:

Pesso Makaron Pszenno-Gryczany – wytwarzany wyłącznie z mąki pszennej i kaszki gryczanej oraz szczypty soli spożywczej. Jedna porcja (45 g) dostarcza 166 kcal, a 100 g – 369 kcal. Świetnie zastępuje kaszę gryczaną, doskonale komponuje się z pieczarkami, cebulką, pietruszką i innymi warzywami.

Pesso Makaron Pszenno-Kukurydziany – w składzie znajdziemy wyłącznie mąkę pszenną i mąkę kukurydziana oraz odrobinę soli. Porcja (45 g) to jedynie 167 kcal, a 100 g – 371 kcal. Smakowity towarzysz dań z kuchni meksykańskiej, wspaniale się komponuje z czerwoną fasolką, kukurydzą i pomidorami.

Pesso Makaron Pszenno-Owsiany – krótka lista składników zawiera znowu tylko mąkę pszenną i owsianą oraz szczyptę soli. Wartość odżywcza porcji (45 g) – 164 kcal, a 100 g – 365 kcal. Po przygotowaniu możemy go użyć do stworzenia dania obiadowego albo deseru – na przykład z dodatkiem rodzynek, orzechów, miodu oraz owoców.

Pesso Makaron Pszenny – tutaj w składzie mamy tylko mąkę pszenną oraz odrobinkę soli. Wartość odżywcza porcji (45 g) – 165 kcal, a 100 g – 366 kcal. Pasuje do wszystkich sałatek tworzonych zwykle na bazie makaronu albo ryżu, będzie wymarzonym towarzyszem mięsa i warzyw oraz sera. Może być składnikiem porannej zupy mlecznej dla naszych maluchów – jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Sposób przygotowania:

Na gorąco – porcję Pesso zalać taką samą ilością gorącej wody (na przykład 1 szklanka Pesso + jedna szklanka wody; 1 szklanka Pesso to około 2-3 porcje), następnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty, ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 3 minuty.

Na zimno – porcję Pesso zalać taką samą ilością zimnej wody, następnie wymieszać. Po około 10 minutach ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 15 minut.

Opakowanie: 180 g (w środku książeczka z przepisami)

Cena: ok. 4,50 zł