Parowar: jakie korzyści płyną z gotowania w parowarze?

2017-04-24 11:37

Dziś wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi, ale nie zawsze znamy właściwe sposoby dbania o dobrą formę i szczupłą sylwetkę. Pierwszym krokiem ku nowemu stylowi życia może być zakup parowara.

Parowar: jakie korzyści płyną z gotowania w parowarze?
Autor: Shutterstock Gotowanie w parowarze ma wiele zalet, nie tylko zdrowotnych, ale też ekonomicznych

Spis treści

  1. Parowar - czym jest?
  2. Warzywa i ryby z parowaru
  3. Parowar: oszczędność czasu

Parowar - czym jest?

Parowar to urządzenie elektryczne służące do gotowania na parze ryb, mięsa i warzyw. Przyzwoity model kosztuje około 100-200 zł. Najkorzystniejszą formą zakupu jest transakcja w sklepie internetowym (gdzie ceny są niższe), najlepiej zlokalizowanym w naszym mieście, tak aby osobiście zgłosić się po odbiór i nie wydawać na kuriera.

Warzywa i ryby z parowaru

Na pewno nie będziemy żałować tego zakupu, ponieważ warzywa gotowane na parowarze są naprawdę bardzo smaczne, a ponadto zachowują swoje cenne właściwości odżywcze. Natomiast ryby przyrządzone w ten sposób – oprócz tego, że wyśmienite – są o wiele zdrowsze niż te, do których przywykliśmy, tzn. smażone w panierce.

Parowar: oszczędność czasu

Brak konieczności smażenia czy rozdrabniania (warzywa) potraw to duża oszczędność czasu. Ponadto gotując w parowarze nie musimy co chwila sprawdzać, czy coś nie wykipiało albo się nie przypaliło – po prostu wkładamy produkty do pojemników, ustawiamy określony czas (kierując się zaleceniami instrukcji) i możemy zająć się dowolną czynnością.

A po upływie kilkunastu lub kilkudziesięciu minut zasiąść do pysznego, aromatycznego posiłku.