Japonki nie tyją i się nie starzeją - książka dla tych, którzy chcą dobrze jeść i świetnie się czuć!

Japonki nie tyją i się nie starzeją - książka dla tych, którzy chcą dobrze jeść i świetnie się czuć!

Autor Zdjęcia: Wydawnictwo Muza

"Japonki nie tyją i się nie starzeją" - zamiast dręczyć się kolejną dietą, zobacz, jak robią to Japonki, i schudnij bezboleśnie!

"Japonki nie tyją i się nie starzeją" to książka, która napisali wspólnie Naomi Moriyama i William Doyle. Zdradzają w niej sekrety  doskonałego wyglądu Japonek - szczupłej sylwetki, dobrej cery i włosów.  To jedzenie daje im tę witalność! Co jedzą Japonki, by zachować młodość i linię?

Jeśli ciągłe liczenie kalorii jest zbyt męczące, a diety przynoszą jedynie rozczarowanie, warto odkryć jedną z najpilniej strzeżonych i najsmaczniejszych tajemnic - japońskie źródło młodości.

Japońskie kobiety jedzą pysznie i zdrowo, bez liczenia kalorii i bez... poczucia winy. Znają tajemnicę idealnego związku natury i kulinarnej mądrości, którą w swojej książce zdradza Naomi Moriyama. Autorka, korzystając z przepisów swojej matki Chizuko, sprawnie i z wdziękiem wprowadza czytelników w tajniki zdrowego jedzenia, zdradzając jednocześnie wiele tradycyjnych sekretów zdrowia i urody Japonek.

Naomi Moriyama: jak wyglądać na 20 lat mniej?

Gdy w jednym ze sklepów monopolowych w Nowym Jorku pojawiła się młoda kobieta, podejrzliwy sprzedawca przy kasie poprosił ją o okazanie dokumentu, który miał potwierdzić, że skończyła 21 lat. Zdziwił się, gdy okazało się, że kobieta jest już dawno po czterdziestce. Ta przygoda stała się udziałem autorki książki "Japonki nie tyją i się nie starzeją".  Jaki jest sekret jej młodego wyglądu?

Naomi Moriyama urodziła się i wychowała w Tokio. Jako dziecko wakacje spędzała u dziadków, jedząc świeże warzywa z rodzinnego ogródka.

W szkole średniej wyjechała do USA, gdzie uczęszczała do college'u w Illinois. Na amerykańskiej diecie przybyło jej 12 kilogramów. Po powrocie do Japonii na nowo odkryła tajemnice tokijskiej kuchni swojej matki i oczywiście schudła. Swoim doświadczeniem dzieli się z czytelnikami.

W książce znaleźć można wiele ciekawych przepisów, a także opisy japońskich zasad odżywiania. Poznamy dzięki niej sposoby przyrządzania śniadań po japońsku, gotowania pysznych zup i ryżu, które stanowią podstawę codziennych posiłków (nie, wbrew pozorom Japończycy nie odżywiają się wyłącznie sushi). Dowiemy się, na czym polega filozofia japońskiego sposobu odżywiania, jak wielką wagę przywiązują oni do estetyki posiłku oraz do wielkości (a raczej małości) porcji, jak zbilansowany jest ich jadłospis.

Książkę polecamy nie tylko kobietom - warto, by i panowie z jej pomocą zadbali o swoje zdrowie - Japończycy żyją dłużej niż jakikolwiek naród na Ziemi i dłużej też cieszą się dobrym zdrowiem.

Ocena: 0