"Doradca smaku 3" Andrzeja Polana - kolejna seria smakowitych przepisów

Autor Zdjęcia: Wydawnictwo Muza

„Doradca smaku 3” zawiera przepisy autorstwa Andrzeja Polana, który prezentuje ich przygotowanie na ekranie TVN

Do księgarń trafił „Doradca smaku” numer trzy z potrawami autorstwa Andrzeja Polana, który prezentuje ich przygotowanie na ekranie TVN. Gotowanie jest wciąż na topie. Nie dziwi więc, że kolejne publikacje z cyklu „Doradca smaku”, bazujące na TVN-owskich kulinarnych prezentacjach cieszą się powodzeniem. Poprzednie dwa tomiki z autorskimi przepisami opublikował Michel Moran.

"Doradca smaku 3" to wydawałoby się niewielka, jak na rodzaj książki kucharskiej publikacja. Liczy 176 stron, ale zawiera aż 80 przepisów zilustrowanych ładnymi fotografiami przygotowanych potraw.

Jest podzielona, co też ułatwia korzystanie z niej, na trzy działy: Z patelni, Z pieca i Z garnka. Chociaż wielu wielbicielom kuchni naczynia mogą się wydać prozaiczne, i poddać w wątpliwość jakość dań sprokurowanych przy ich pomocy - mogą być zaskoczeni.

Otóż na patelni Andrzej Polan proponuje przygotować m.in.: Bigos z boczniaków, kebab z kalafiorem i truskawkami czy tort ziemniaczany z suchą krakowską.

Z pieca – biszkopt z buraka z truskawkami, francuską tartę z łososiem, albo polędwiczkę wieprzową z brukselką i śliwkami, zaś z garnka – bolońskie pierożki pod beszamelem, gruszki w szynce z serem i ziołami czy kubańską bułę pełną mięcha.

Jak widać, tylko z tych wybranych potraw, przepisy są zróżnicowane pod względem upodobań kulinarnych, pod względem stopnia trudności, a także czasu ich przygotowania, co zresztą autor zaznacza przy poszczególnych przepisach.

Ponadto Andrzej Polan, oprócz przepisów na dania sporządzane w studio telewizyjnym, podaje w swojej książce 40 przepisów specjalnie przygotowanych do tej publikacji, co też jest oznaczone.

Polecamy „Doradce smaku” 3, na pewno przyda się w kuchni do gotowania na co dzień, ale także na przyjecie gości.

By zachęcić do sięgnięcia po trzecią część „Doradcy smaku” podajemy przepis.

  • 400 g makaronu wstążki

  • 1 cebula

  • 300 g boczniaków

  • 50 g masła klarowanego

  • 200 ml śmietany 36%

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżki sera typu bursztyn

  • 4 żółtka

  • 3 łyżki startego chrzanu

  • do smaku: natka pietruszki, czosnek staropolski, sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na mniejsze części i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle.

  • Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

  • Do podsmażonych boczniaków dodajemy śmietanę oraz część posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku.

  • Wrzucamy gorący makaron, stary ser i mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka i chrzan tarty.

Ocena: 0