Pizza z mąki żytniej: sprawdzony przepis

2021-03-29
Pizza z mąki żytniej
Autor: Firma Bracia Urbanek Pizza może być zdrowsza, jeśli do ciasta dodamy mąki żytniej
średni
30 min
4

Pizza nie należy do najzdrowszych dań, jednak jeśli do ciasta dodamy mąki żytniej, wzbogacimy ją o błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Sprawdź, jak zrobić pyszną pizzę z mąki żytniej.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 200 g maki żytniej
  • 200 g mąki pszennej
  • 220 ml ciepłej wody
  • 20 ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • pozostałe składniki:
  • 100 g szynki
  • 200 g mozzarelli lub dowolnego żółtego sera
  • koncentrat pomidorowy, np. Bracia Urbanek
  • 3 sztuki papryki konserwowej, np. Bracia Urbanek
  • 20 sztuk oliwek, np. Bracia Urbanek
  • garść rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże mieszamy z cukrem i z częścią ciepłej wody, odstawiamy.
  • Po ok. 10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i mąkę pszenną oraz żytnią.
  • Po wymieszaniu w malakserze ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym serem.
  • Następnie układamy pokrojoną paprykę, oliwki i szynkę.
  • Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni, a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe.
  • Gotową pizzę dekorujemy listkami rukoli.