Magiczny placek warstwowy z jednego rodzaju ciasta

Magiczny placek warstwowy z jednego rodzaju ciasta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warstwy ciasta powstają w magiczny sposób z jednorodnego biszkoptu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak uzyskać ciasto warstwowe z jednego rodzaju ciasta? Czy to w ogóle możliwe? Tak, choć to czysta magia. Wystarczy jedno bardzo luźne ciasto, trochę czasu i efekt będzie oszałamiający. Na dole kremowe, jakby budyniowe, na wierzchu pyszny biszkopt. Warstwowe ciasto bez cięcia i ucierania. Po prostu magiczne ciasto. 

Składniki

  • 115 g masła

  • 480 ml mleka

  • 4 jajka w rozmiarze m

  • 1 szczypta soli

  • 150 g cukru pudru + 1 łyżeczka

  • 130 g mąki

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • tłuszcz do przygotowania formy

  • papier do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę do pieczenia (tortową lub prostokątną o wymiarach 17 x 23 cm) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Forma powinna być szczelna, ponieważ ciasto jest dość luźne.

  • Mleko podgrzać. Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia.

  • Jajka rozdzielić, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianą.

  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości.

  • Do żółtek dodać roztopione masło i 1 łyżkę wody i ubijać jeszcze 3 minuty.

  • Mąkę wymieszać z cynamonem i dodawać do masy żółtkowej na przemiennie z mlekiem. Ciasto powinno być płynne.

  • Na koniec w trzech porcjach wmieszać pianę z białek.

  • Ciasto przelać do formy.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C, z funkcją grzania góra-dół, piec przez 50-60 minut.

  • Ciasto studzić przez 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4