Szybkie ciasto drożdżowe z masą z orzechów włoskich

Szybkie ciasto drożdżowe z masą z orzechów włoskich

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto drożdżowe dla niecierpliwych przygotujesz znacznie szybciej niż tradycyjny drożdżowiec.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Znakomite ciasto drożdżowe dla niecierpliwych przekładane masą z orzechów włoskich przygotujesz szybko i bez problemów. Poradzi sobie z nim nawet początkujący adept sztuki cukierniczej.

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 5 żółtek

  • 100 g masła

  • 300 ml mleka

  • 40 g drożdży

  • 100 g rodzynek

  • 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • Nadzienie:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich

  • 2 białka

  • 200 g cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło stopić, dodać mleko, cukier, żółta i drożdże. Zmiksować, dodać 2 szklanki mąki sól i dość długo ubijać, aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza.

  • Na koniec dodać trzecią szklankę mąki i wyrobić, dodać bakalie, wymieszać, podzielić na 3 części i odstawić.

  • Białka do nadzienia ubić na sztywno, dodać cukier puder i orzechy i jeszcze chwilę ubijać.

  • Podłużną blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć jedną część ciasta, na środku ułożyć wzdłuż połowę masy orzechowej, przykryć ciastem, wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciasta.

  • Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić minimalną temperaturę, uchylić drzwiczki i zablokować, aby się nie zamknęły.

  • Gdy ciasto wrośnie (podwoi swoją objętość) zamknąć drzwiczki, ustawić temperaturę na 180 st. C i piec 40 min.

Ocena: 2,5