Swojskie chałki z kruszonką albo lukrem [przepisy na wielkanocne ciasta]

Swojskie chałki z kruszonką albo lukrem [przepisy na wielkanocne ciasta]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Swojskie chałki z kruszonką albo lukrem [przepisy na wielkanocne ciasta]

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Chałka to pyszne, rozpływające się w ustach, słodkawe ciasto drożdżowe, zwinięte w charakterystyczny warkocz. W niektórych regionach Polski piecze się ją na Wielkanoc. Swojska chałka z kruszonką (albo lukrem) będzie wspaniale smakowała nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale także na co dzień - do ciepłego mleka. Do dzieła!

Składniki

  • 100 g masła (roztopionego)

  • 500 g mąki

  • 150 g cukru

  • 1 opak. cukru wanilinowego

  • 1 szczypta soli

  • 1 szt. jajka

  • 250 ml wody (ciepłej)

  • DO SMAROWANIA:

  • 1 szt. jajka

  • 6 łyżek wody

  • KRUSZONKA:

  • 80 g mąki

  • 60 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 50 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.

  • Do suchych składników dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione masło i zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

  • Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 4 części. Z jednej części utocz 3 wałeczki, a następnie spleć w warkocz, podwijając końce pod spód.

  • Z pozostałych części ciasta również stwórz warkocze. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta aby nie obsychały. Warkocze ułóż na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia,  przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Możesz je posypać makiem lub kruszonką zagniecioną z mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Temp. pieczenia: 180°C. Czas pieczenia:  ok. 25 min.

  • Upieczone i wystudzone chałki możesz także udekorować lukrem klasycznym.

Ocena: 0