Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis [WIDEO]

Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Drożdżowe ciasto, które tradycyjnie podaje się na Wielkanoc, nie musi być pracochłonne. Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi i bakaliami – sprawdzony przepis na ciasto „bez roboty” – zrobi je nawet początkujący miłośnik gotowania. Struclę można też upiec w formie do baby. Będzie bardziej dekoracyjna, gdy ponacinamy ją promieniście na brzegach.

Składniki

  • 2 jajka

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki cukru-pudru

  • 50 g drożdży

  • 3-4 łyżki śmietany

  • 100 g masła

  • 50 g smalcu

  • 400 g mąki

  • łyżeczka skórki startej z cytryny

  • cukier wanilinowy

  • 3 garście bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa) lub 1 opakowanie mieszanki keksowej

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych

  • łyżka oleju

  • pergamin do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło i smalec stopić, przestudzić.

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i śmietaną, dodać jajka i żółtko, trochę mąki, wlać tłuszcz, wymieszać, dodać resztę mąki i skórkę z cytryny.

  • Wymieszać i wyrobić krótko, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.

  • Ciasto ułożyć na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować na prostokąt (szerszy bok powinien być długości formy, w której ciasto będzie pieczone).

  • Struclę można też upiec w formie do baby. Będzie bardziej dekoracyjna, gdy ponacinamy ją promieniście na brzegach przed wstawieniem do piekarnika.

  • Posmarować olejem, a następnie warstwą powideł śliwkowych, zostawiając wolne brzegi.

  • Posypać bakaliami, zwinąć od siebie w roladę, zlepić końce.

  • Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę).

  • Gdy ciasto podwoi objętość, piec ok. 50 minut w temperaturze 170-180 st. C.

  • Gotową roladę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Ocena: 0