Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste ciasto drożdżowe w formie wygodnych bułek

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rwaniec drożdżowy to łatwy przepis na domowe bułki w stylu francuskiej brioche. Delikatne mleczne ciasto smakuje wybornie. Drożdżowe bułeczki pszenne idealnie pasują do konfitury lub twarożku. Piecze się puszyste bułki razem w jednej formie, a potem gotowe ciasto rwie na kęsy, stąd nazwa rwaniec. 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 480 (biszkoptowej) i jeszcze trochę od oprószenia stolnicy

  • 7 g suszonych drożdży

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki wody

  • 5 łyżek masła klarowanego

  • 1 łyżka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami.

  • Mleko wymieszać z wodą, dodać sól, cukier i masło, podgrzać do temperatury ciała. Sprawdzić temperaturę, zanurzając palec w mieszaninie.

  • Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać, a następnie wyrabiać gładkie ciasto.

  • Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od rąk.

  • Ciasto okryć ściereczką i pozostawić od podwojenia objętości, czyli na godzinę.

  • Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 6 części. Z każdej utoczyć kulkę. Oprószyć mąką.

  • W kwadratowej blasze lub dużej tortownicy ułożyć kulki obok siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

  • Gdy kulki ponownie podwoją swoją objętość i połączą się, posmarować ich powierzchnię mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C.

  • Piec 40 minut.


Przepis przygotowała i przetestowała dla WasLudmiła Stawska

Ocena: 2,6