Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty

Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe jagodzianki są zawsze zdrowsze od tych kupionych w sklepie

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszyste, świeże i pełne jagód - takie będą domowe jagodzianki. Mamy dla Was przepis na przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione w sklepie.

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 1 op. cukru waniliowego

  • 1 szklanka mleka

  • 5 dag drożdży (1/2 op.)

  • 1/2 kostki masła lub margaryny

  • 0,5 kg jagód

  • 4 jaja

  • 1 żółtko

  • cukier puder do posypywania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia.

  • Utrzeć jajka z pozostałym cukrem i mąką. Wsypać cukier waniliowy.

  • Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło i drożdże. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

  • Gdy wyrośnie, zrobić z ciasta wałek, pokroić na krążki, każdy nieco spłaszczyć i na środek nakładać po łyżce jagód wymieszanych z cukrem waniliowym i nieco przyprószonych mąką.

  • Następnie skleić i uformować bułeczki, każdą posmarować żółtkiem.

  • Bułeczki z jagodami najlepiej układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.

  • Jagodzianki piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20-30 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.