Pączki z lukrem i skórką pomarańczową – klasyczny PRZEPIS [WIDEO]

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową – klasyczny PRZEPIS [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Pączki w lukrze i posypane  kandyzowaną skórką pomarańczową to klasyczny sposób dekorowania tego ciastka

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pączki z nadzieniem z konfitury różanej, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową to karnawałowy klasyk. W Warszawie kultywowany jest ten przepis przez wszystkie tradycyjne cukiernie. Pączki z lukrem i skórką pomarańczową to po prostu doskonałe połączenie smaków. Uwielbiają je szczególnie dorośli. Jak je usmażyć samodzielnie? Oto sprawdzony, klasyczny przepis na pączki.

Polecamy także:  Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Składniki

  • Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki mleka

  • 3 dag drożdży

  • 4 łyżki cukru

  • 2 całe jaja i 2 żółtka

  • 10 dag masła

  • 0,25 szklanki spirytusu

  • aromat pomarańczowy

  • 6 dag smażonej skórki pomarańczowej

  • konfitura różana (opcjonalnie dżem pomarańczowy)

  • tłuszcz do smażenia

  •  

  • Lukier:

  • niepełna szklanka cukru

  • 6 łyżek wody

  • 0,5 łyżeczki octu 6-procentowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże (najlepiej o temp. pokojowej) rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i 5 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia

  • Połącz jajka z żółtkami. Wymieszaj z resztą cukru. Ubij na parze.

  • Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj kopczyk, wzrób w nim wgłębienie, wlej rozczyn, ubite jajka oraz aromat.

  • Zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób z rozpuszczonym masłem, połową drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytusem.

  • Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, delikatnie uformuj wałeczki o średnicy około 5 cm. Pokrój je na plastry o grubości 2 cm.

  • Spłaszcz każdy krążek. Na środek połóż łyżeczkę konfitury lub dżemu. Nakryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, by powstały kulki.

  • Odkładaj kulki na ściereczkę posypaną mąką. Pozwól im wyrosnąć.

  • Rozgrzej w garnku tłuszcz. Kolejno wkładaj do niego pączki (spodem do góry). Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu, osączaj na papierowym ręczniku.

  • Przygotuj lukier: cukier zalej wodą, ugotuj syrop „do nitki”. Dodaj ocet, lekko wymieszaj.

  • Pączki polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Ocena: 0