Oponki drożdżowe z pomarańczą - jak zrobić?

Oponki drożdżowe z pomarańczą - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: photos.com

Oponki drożdżowe z dodatkiem skórki pomarańczowej dobrze smakują z pomarańczowym lukrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przedstawiamy przepis na oponki drożdżowe z pomarańczą, idealne nie tylko na tłusty czwartek, ale też na niedzielny karnawałowy deser!

Zobacz także: Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy wałkowaniu ciasta

  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych

  • szklanka mleka

  • 3 żółtka

  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków,

  • pół łyżeczki soli,

  • 60 g masła,

  • 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy lub likieru pomarańczowego,

  • skórka otarta z 1 pomarańczy.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (pamiętajmy, że ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba zrobić rozczyn). Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać, aż będzie gładkie i miękkie.

  • Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć. Tradycyjnie, jak w przypadku wszystkich ciast drożdżowych - odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

  • Jeśli ciasto już wyrosło (powinno podwoić swoją objętość), wyjąć je na blat (oprószony mąką) i rozwałkowywać na grubość około 1 cm. Do wycinania z ciasta oponek potrzebne będą dwie szklanki - duża i mała.

  • Odkładamy oponki na blaszkę, gdzie powinny jeszcze trochę podrosnąć.

  • Smażenie: pączki smażymy na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut z każdej strony, aż będę złociste. 

tip dnia

Lukier pomarańczowy: pączki najlepiej smakują z lukrem! Żeby go zrobić potrzebujesz:

szklanki cukru pudru, 
3-4 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  
skórki otartej z pomarańczy.

Składniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.

Ocena: 5