Scones: przepis na angielskie ciastka do herbaty

2021-03-29
Ciastka do herbaty (scones)
Autor: pixabay.com Ciasteczka scones można serwować z masłem, konfiturą albo bitą śmietaną
łatwy
25 min
4

Angielskie ciasteczka scones najsmaczniejsze są z herbatą. Podawaj je ciepłe z masłem, konfiturą lub śmietaną. Sprawdź, jak zrobić scones! Proponujemy łatwy przepis.

SKŁADNIKI

  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżka zimnego masła
  • jajko połączone z mlekiem (by uzyskać 1/2 szklanki płynu)
  • 5 dag rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, posiekaj z masłem.
  • Dodaj rodzynki, wlej mleko z jajkiem, zostawiając trochę płynu do posmarowania ciastek.
  • Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj nieco mleka lub podsyp mąką.
  • Rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Foremką (szklanką) wytnij krążki.
  • Ułóż na wyłożonej papierem blasze. Posmaruj resztą płynu.
  • Piecz w temp. 220°C ok. 10 minut na złoty kolor.