Rogaliki maślane jak u babci

Rogaliki maślane jak u babci

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rogaliki maślane nie są trudne do zrobienia.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pyszne, chrupiące ciasteczka, które smakują jak te, które zawsze były u babci. Rogaliki maślane przygotuj z zapasem i trzymaj w zamkniętym pojemniczku, aby osłodziły długie, zimowe wieczory.

Składniki

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 150 g mąki

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • tłuszcz do smarowania formy

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło ucieramy z cukrem na krem, cały czas ucierając dodajemy po kolei 1 jajko i 2 żółtka.

  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masła.

  • Wrabiamy miękkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.

  • Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zwijamy w rogaliki.

  • Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  • Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8