Rogaliki krucho-drożdżowe z gruszkami

2021-03-29
Rogaliki krucho-drożdżowe z gruszkami
Autor: Shutterstock Rogaliki krucho-drożdżowe z gruszkami to przepyszne ciasteczka do popołudniowej kawy.
łatwy
60 min
4

Rogaliki krucho-drożdżowe z gruszkami to pyszna słodka przekąska dla małych i dużych. Idealny dodatek do popołudniowej herbatki lub porannej kawy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 małe opakowanie gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 40 g masła
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wymieszać z 1/3 śmietany i cukrem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Na blat przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy i masło i posiekać nożem. Następnie dodać rozczyn i resztę śmietany i zagnieść ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite zawinąć w folię i włożyć do lodówki na noc.
  • Gruszki obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić miód, a gdy się zacznie wrzeć dodać masło i wymieszać. Smażyć gruszki do miękkości, na koniec przyprawić cynamonem.
  • Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w wydłużone trójkąty. Na każdym położyć nieco nadzienia i zwinąć w rogalik.
  • Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, pozostawiając między nimi spore odstępy. . Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 min.