Pachnące kwiatami ciasteczka lawendowe - prosty przepis na ciastka z lawendą

Pachnące kwiatami ciasteczka lawendowe - prosty przepis na ciastka z lawendą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasteczka lawendowe są kruche i delikatne.

Kruche ciasteczka lawendowe o urzekającym aromacie lawendy z lekką nutką cytryny. Znakomite do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Znakomicie smakują też ze szklanką mleka.

Do przygotowania ciastek lawendowych potrzebujesz:

  • szklankę mąki

  • łyżkę suszonych kwiatów lavendy

  • 3 żółtka

  • pół szklanki cukru pudru

  • pół kostki zimnego masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (startej)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier wymieszaj z lawendą. Razem ze skórką cytrynową dodaj go do masła i utrzyj mikserem na puszystą masę.

  • Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Następnie dodaj mąkę i ręcznie zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywcza i włóż do lodówki na poł godziny.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek grubości około pół centymetra, powykrawaj ciasteczka. Oprusz je cukrem pudrem i ułóż na blaszce do pieczenia.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok 15 minut.

Ocena: 4