Pachnące kwiatami ciasteczka lawendowe - prosty przepis na ciastka z lawendą

2019-06-08 8:34

Kruche ciasteczka lawendowe o urzekającym aromacie lawendy z lekką nutką cytryny. Znakomite do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Znakomicie smakują też ze szklanką mleka.

Pachnące kwiatami ciasteczka lawendowe - prosty przepis na ciastka z lawendą
Autor: Shutterstock Ciasteczka lawendowe są kruche i delikatne.

Do przygotowania ciastek lawendowych potrzebujesz:

szklankę mąki

łyżkę suszonych kwiatów lavendy

3 żółtka

pół szklanki cukru pudru

pół kostki zimnego masła

3 łyżki cukru

1 łyżeczka skórki z cytryny (startej)

Cukier wymieszaj z lawendą. Razem ze skórką cytrynową dodaj go do masła i utrzyj mikserem na puszystą masę.

Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Następnie dodaj mąkę i ręcznie zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywcza i włóż do lodówki na poł godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek grubości około pół centymetra, powykrawaj ciasteczka. Oprusz je cukrem pudrem i ułóż na blaszce do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok 15 minut.